Friday, April 20, 2007

APA NAK JADI!

PPIM menerima aduan berhubung ketaksuban peniaga restoran dan ‘seafood’ bukan Islam meletakkan tanda ‘pork free’ atau ‘no pork served’ bagi memancing pelanggan Islam ke restoran mereka. Bagi pengusaha tidak bermoral ini tanda tersebut adalah jaminan kepada umat Islam yang premis makanan mereka halal seperti yang terdapat di Restoran Hokkaido yang terletak berhampiran hotel Vistana.


Perkara ini perlu diberi perhatian serius oleh pihak berkuasa tempatan kerana papan tanda dan ‘signage’ seperti ini tidak harus dibenarkan digantung dan dipamerkan di premis mereka.Apa nak jadi asyik kena gasak je pengguna Islam negara ini!Justeru, kami sentiasa berharap agar perbuatan tidak beretika dan taktik kotor para peniaga ini tidak akan memerangkap pengguna dan pelanggan Islam. Jangan menurut nafsu dan tinggalkan yang meragukan dan balik kepada tuntutan fardu kifayah kita mencari yang halal serta perbelanjaan yang mampu menjana ekonomi ummah.

Bro Rick Says....
Kepada umat Islam, tolong ambil perhatian, sila periksa dahulu kesahihan logo halal, bila berkunjung ke sesebuah restoran atau kedai makan...

No comments: